10x stress loslaten

Wanneer je compleet vanuit innerlijke rust leeft is er geen ruimte voor langdurige stress. Toch wil dat niet zeggen dat er nooit eens stress op kan komen. Als je er voor kiest om niet toe te geven aan de stress kan één van de volgende 10 manieren je daarbij ondersteunen.

1: Feel all the feels

Laat je emoties er zijn. Als je wil huilen of vloeken, laat je emoties er zijn. Kiezen om geen stress te hebben wil niet zeggen dat je alle signalen van je lichaam moet negeren. Het betekent wel dat je er niet in blijft hangen. Een primaire emotie duurt gemiddeld nog geen twee minuten. Gun jezelf die tijd, voel de emotie en laat daarna los. Komt dezelfde emotie vaak omhoog? Besteed tijd aan het onderzoeken van de onderliggende oorzaak.

2: Afleiding

Voor de uitslag van de finale van LEGO MASTERS las ik in één ruk het boek Koning van Katoren uit. Zet een serie op, lees een boek of tijdschrift, kijk een film. Door je gedachten tijdelijk op een fantasiewereld te focussen, glijdt de stress van je af. Voor meer ideeën om bezig te blijven download je dit boekje met meer dan 275 activiteiten.

3: Mediteren

Hoewel het doel van mediteren niet direct ontspanning is, kan het wel bijdragen aan meer rust. Mediteren is heus niet ingewikkeld en kan gewoon in je spijkerbroek. Hier leg ik je vijf simpele manieren van mediteren uit die je nu meteen kunt doen.

4: Opruimen en poetsen

Of zoals mijn oma altijd zei: “niet tobben, maar schrobben”. Toen mijn ex onder het mes ging voor een hersentumor poetste ik het appartement van voor naar achter. Fysiek opruimen = geestelijk opruimen. Perfect te combineren met #7 of de podcast die ik met Gijs Groenteman opnam.

5: Natuurproducten

Je komt niet meer op de brandstapel als je dankbaar gebruik maakt van de helende werking van planten. Toch blijft het wantrouwen in dat wat we niet kennen. We weten allemaal dat het werkt: een kopje kamillethee voor het slapen gaan, weegbree tegen brandnetels. Zo zijn essentiële oliën inzetbaar voor lichaam en geest. Gebruik lavendelolie voor rust, wilde sinaasappel of bergamot voor gelukshormonen. Het selecteren van een olie of ander product zorgt tegelijkertijd voor een moment van bewustwording. Durf jij te vertrouwen op de natuur?

6: Schrijf de stress van je af

Door de redenen van de stress op te schrijven creëer je afstand. De stress zit niet langer in jou, hoort niet meer bij jou. Jij bent die stress niet. Weet je niet wat te schrijven? Begin met: “op dit moment ervaar ik stress en dat komt omdat …”. Blijf minimaal vijf minuten schrijven. Meestal komt de ware reden pas na een tijdje naar boven. Het maakt niet uit of je lelijk of onlogisch schrijft. Schrijf onderaan je papier: “Nu kies ik er voor om deze stress los te laten”.

7: Muziek

Er is werkelijk niets waar je geen passende muziek bij kunt vinden. Toen ik onlangs mijn voet brak maakte ik een prachtige playlist met liedjes als Step by Step en Broken Bones. Luister naar of zing, neurie, fluit je favoriete nummers. Op mijn homepage staat m’n Spotify lijst The Only Way Is Up: meer dan 12 uur muziek over in je kracht staan, jezelf zijn en het leven omarmen.

8: Beweging

We leven tegenwoordig vooral in ons hoofd – dat lichaam bungelt er een beetje achteraan. Veel stress komt hier vandaan: denken, denken, denken. Door te bewegen en je hele lijf te voelen, kom je terug in balans. Ga buiten (de natuur doet sowieso wonderen!) een stuk wandelen of joggen, doe krachtoefeningen of yoga, dans door je woonkamer.

9: In bad of onder de douche

Perfect te combineren met essentiële oliën, een fijne natuurlijke zeep of magnesiumzout. In een donkere badkamer met je ogen dicht en oren onder water, afgesloten van de buitenwereld. Met een kaarsje en pianomuziek aan, glaasje wijn er bij. Overdag, met een kopje thee en uitzicht op de natuur, kijkend naar de vogels… Kies wat past.

Geen bad? Neem een warme douche en visualiseer dat de spanning met het water van je af spoelt.

10: Ga naar bed

Stress wordt gemakkelijk verward met vermoeidheid. Wordt het je allemaal te veel? Ga een uurtje liggen of duik lekker vroeg je bed in. Grote kans dat de dingen waar je je nu druk om maakt morgen veel minder erg zijn!

 

Toen ik mijn nieuwsbrieflezers vroeg hoe zij stress loslaten kreeg ik uiteenlopende reacties. Van wandelen in de polder en op avontuur met een metaaldetector tot boogiewoogie-events.

Hoe laat jij stress los?

Liefs, Lola

10x suggestions to write on a card

Over the last decade or so, we have en masse decided to stop sending handwritten cards. About six years ago Read more

Chemobrain

Chemobrain You know those hick-ups in your brain, especially when you’re tired?   Placing a cup of freshly poured coffee Read more

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *