4 alarmbellen bij burn-out

Wanneer haal je jouw burnout badge op? Deze vier signalen geven aan dat je aan het overlopen bent:

 

Vier alarmbellen bij burn-out

Je burn-out badge ophalen – dat doe je natuurlijk liever niet. Daarom op een rijtje vier alarmbellen die aangeven dat je aan het overlopen bent. Herken je ze? Wacht niet te lang met hulp vragen.

 

1: je bent een eikel tegen familie en vrienden

Je kunt het niet helpen maar je komt bot uit de hoek, vergeet belangrijke data en moppert veel. We hebben allemaal wel eens een rotdag, maar als dit vaak voorkomt, is het meestal een teken dat er iets niet helemaal lekker gaat in je leven. Onderzoek & neem actie.

 

2: je schouders zitten ter hoogte van je oren

Klachten in je nek en rug kunnen komen door zithouding en gebrek aan beweging. Vaak is het een signaal van aanhoudende stress. Zeker wanneer je in andere delen van je lichaam spanning merkt. Denk aan kaken die op slot zitten, spanningshoofdpijn of een ingebakken fronsrimpel. Merk de spanning op, laat één moment bewust los en zorg dat je er achter komt waar het vandaan komt.

 

3: je hebt de concentratie van een goudvis*

Dit kan komen door een heel praktische onhandigheid dat je te veel prikkels om je heen toelaat (telefoon in zicht, open deur voor collega’s en kinderen, rondslingerende to-do’s en mappen). Meestal is een afnemend cognitief vermogen een heel heldere aanwijzing dat je overloopt of zelfs tegen een burn-out aan zit. Aanhoudend moeite met focussen? Tijd voor een beetje zelfreflectie.

 

4: je bent niet vooruit te branden

Kijk, als jij een avond hebt doorgehaald en je zit daarna de hele dag te gapen, dan wil dat niet zo veel zeggen. Maar als jij jouw lichaam voldoende nachtrust, voedende voeding en gebalanceerde beweging geeft (en hoeveel dat is weet alleen jij zelf) en je blijft moe, dan is daar een reden voor. Simpel. Dat kan iets lichamelijks zijn (gebrek aan bepaalde vitamines, verstoorde hormoonhuishouding, et cetera) maar vaak zit ‘t ‘m in het emotionele. Met liefdevolle nieuwsgierigheid onderzoeken en op tijd aan de bel trekken dus!

 

Wacht niet te lang

Als je deze vier signalen herkent, wil dat niet zeggen dat je een burn-out hebt. En als je een burn-out hebt, hoef je niet deze vier kenmerken te hebben. Ik ben niet je huisarts en het is nooit verstandig om te zelf diagnosticeren op basis van een blog post. Je weet heus wel of je gewoon een weekendje rust nodig hebt of dat je té lang op je tenen loopt en professionele hulp moet inschakelen. Wacht daar niet mee, is alles wat ik zeg – bij een burn-out geldt: hoe langer je er mee rondloopt, hoe langer je herstel duurt. Laat me weten hoe ik je kan helpen.

 

Liefs,

Lola

 

*wist-je-dat goudvissen eigenlijk wel degelijk behoorlijk geheugen hebben? Ze kunnen gezichten herkennen en zwemroutes onthouden. En je mag niet op de vissenkom tikken want vinden ze niet fijn!

10x suggestions to write on a card

Over the last decade or so, we have en masse decided to stop sending handwritten cards. About six years ago Read more

Chemobrain

Chemobrain You know those hick-ups in your brain, especially when you’re tired?   Placing a cup of freshly poured coffee Read more

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *