5 jaar vrij van kanker

kankervrij

Mijn 5-jaren-controlescan was goed, geen kanker te zien! Yeaaaaaahhh!

 

Vijf jaar geen kanker

Onlangs kreeg ik heel mooi nieuws: bij mijn jaarlijkse kankerscan was weer alles goed!

Dat betekent al vijf jaar geen signalen van kanker. Die vijfjaarscan is altijd belangrijk, omdat de kans op recidief (dus dat het terugkomt) het grootst is in de eerste vijf jaar na een behandeling.

 

Jaren van behandeling

Wist je dat een kankerbehandeling vaak nog jaren doorloopt na de chemo? Ik ga nu pas, aan het einde van dit jaar, stoppen met medicatie.

De afgelopen tijd veel bezig met die kankerjaren. Ze voelen lang geleden, er is ongelooflijk veel gebeurd in mijn leven sindsdien. Hoewel je zou kunnen denken dat kanker je leven stilzet, ervaar ik het als een katalysator in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.

 

Kanker, deel 1

Het is onmogelijk om twee jaar behandeling samen te vatten in enkele foto’s maar hier een mini overzicht van de ups & downs:

 1. Een paar uur na de eerste dosis chemo, vastberaden om te blijven grijnzen.
 2. Het leven is geen ponykamp: aan het infuus voor de chemo.
 3. Een ongelooflijke klotedag op de eerste hulp (maar dan wel met m’n nutella trui).
 4. Vaste plek gedurende vijf dagen met chemo in m’n lijf, de kuren vallen zwaar en ik ben telkens een paar dagen compleet van de wereld.
 5. Toch komt er al snel routine in de ziekenhuisbezoeken. Deze maanden zijn zo erg nog niet: ik ben omringd door liefdevolle mensen, ga er vaak op uit en knap na de kuren relatief snel weer op.
 6. Zoals hier op vakantie in Spanje, een week na chemo, als een baas in de jacuzzi na het bergklimmen.
 7. Halverwege de kuren met een opgezwollen hoofd van de dexamethason.
 8. Na de chemo volgt de operatie.
 9. Na de operatie volgen 33 dagen bestraling.

Kanker, deel 2

Dacht je dat de kankerjaren na chemo, operatie, bestraling, immuno- en hormoontherapie klaar waren? Think again. Na dat stukje ziekenhuis komt het kutste deel: verwerken en je leven opnieuw inrichten.

 1. De laatste maanden van de behandeling en de periode daarna zijn bijzonder klote, ik voel me alleen, boos, bang en verdrietig.
 2. Bovendien heb ik veel last van late bijwerkingen: ontstoken nagels en tandvlees, pijnlijke gewrichten, slapeloze nachten, opvliegers, verdwenen eetlust.
 3. Het herstel dwingt tot langzaam. Ik haat het. Tijd in de natuur helpt, hier een weekendje aan zee, cadeautje van papa & mama.
 4. Aan het einde van het tweede kankerjaar vlieg ik last-minute, alleen, naar Zanzibar. Een week tussen de apen doet me goed.
 5. Ik start met bloggen en besluit tot een carrièreswitch. Dit leidt tot oordeel: hoezo heb ik hier wel energie voor?! Een leuke fase, maar wel eentje waarin ik me heel onbegrepen voel. Deze foto op mijn eerste business event.
 6. Hét keerpunt komt in de zomer van 2019, als ik besluit om me te laten coachen door Relinde Moors. Deze fantastische vrouw laat me inzien hoe je onderbewuste je in de weg kan zitten en brengt energetisch de boel weer in balans. Mijn dankbaarheid voor haar is groot.
 7. Na een retraite op Ibiza ben ik er nog niet, maar is het wel duidelijk dat er geen weg terug meer is: iets gaat er veranderen. Foto gemaakt op Ibiza.
 8. Jan en ik zetten onze romantische relatie om in een vriendschap, deze foto staat op de bedankkaartjes van de divorceparty #hahadoei.
 9. De dag na dat feest doen we samen auditie voor een nieuw programma dat LEGO MASTERS heet…

The only way is up

Vanaf daar is de enige weg omhoog. Niet altijd in een rechte lijn, wel 100% vastberaden & vol overtuiging. We zijn nu 5,5 jaar verder, heel m’n leven is veranderd en tegelijkertijd is het zo hetzelfde.

Deze foto’s zijn voor mij en mijn naasten herinneringen aan een periode van intense emoties en heel veel onzekerheid. Ik deel ze om je een klein kijkje in mijn verleden te geven en te laten zien dat waar je nu ook doorheen gaat, je leven over een tijdje zo veel anders kan zijn.

De foto’s aan het zwembad in Turkije zijn daar bewijs van. Ik ben er nog. Het leven heeft kleur.

 

Wat nu ook jouw aandacht vraagt, hou vol. You got this 💖

Liefs, Lola

 

10x suggestions to write on a card

Over the last decade or so, we have en masse decided to stop sending handwritten cards. About six years ago Read more

Chemobrain

Chemobrain You know those hick-ups in your brain, especially when you’re tired?   Placing a cup of freshly poured coffee Read more

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *