Innerlijke rust

Leven zonder stress

Wat zou er gebeuren als je besluit om geen stress meer te hebben?

Als je er voor kiest om vanuit innerlijke rust te leven?

 

Zou dat kunnen?

 

Stress is toch nuttig?

Ik hoor je denken. In bepaalde situaties helpt stress, toch?

 

Natuurlijk, je kunt een stressreactie hebben op een plotselinge gebeurtenis.

Brand, een ongeval, een huilend kind – stress kan nuttig zijn, je alarmeren en activeren.

 

Maar leven in een continue staat van stress is anders.

De aanhoudende stress zoals we die tegenwoordig ervaren is gevaarlijk en komt, ironisch genoeg, voort uit een niet-bestaand gevaar. Het is verzonnen door ons ego.

Deze stress is gebaseerd op verzinsels.

 

Op de gedachte aan rekeningen die je in de toekomst misschien niet kunt betalen. Op het idee van een slechte uitslag bij een jaarlijkse controlescan (“scanxiety”). Op de aanname dat het niet halen van een deadline op je werk ontslag als gevolg heeft.

 

Ons brein draaft door bij stress

En daar blijft het niet bij.

 

Ons brein draaft maar wat graag door als het om potentiële gevaren gaat. Financiële tegenslag staat gelijk aan het verkopen van je huis en drie maanden lang gekookte rijst met ketchup op het menu (ik ken iemand die dit aan het einde van de stufi at – ze leeft nog). Slecht nieuws op gezondheidsfront betekent automatisch een langzame, maar zekere dood. Samen met je job verlies je jouw sociale status, vrienden en eigenwaarde. Oh en btw, je gaat ook nooit meer een nieuwe baan vinden.

Yikes.

 

Je hebt zelf invloed op stress

Het goede nieuws? Je hebt meer invloed op deze staat van stress dan je denkt.

 

Zodra je stress opmerkt heb je de eerste stap terug naar rust al gezet: bewustwording.

Stap twee is kiezen om de stress toe te staan, dan wel los te laten.

Stap drie is daar vervolgens naar te handelen.

 

Simpel.

 

Leven vanuit innerlijke rust

Wanneer je compleet vanuit innerlijke rust leeft is er geen ruimte voor langdurige stress. Met aandacht leven in het nu helpt je de rust vast te houden. Zeker kunnen externe factoren je onder druk zetten, maar ze bepalen niet langer hoe jij je voelt en of jouw gedachten met je aan de loop gaan.

 

De volgende keer dat je stress opmerkt in je lichaam, geest of omgeving, vraag jezelf dan af of het gevaar al echt is. Weet je dat er gevaar is? Of denk je dat er gevaar zou kunnen komen? Als je de tijd hebt om je dit af te vragen, weet je eigenlijk al genoeg.

 

Op welke momenten ervaar jij innerlijke rust? Hoe is dat? Hoe zou het zijn als je zo elke dag kon leven?

Liefs, Lola

Leven vanuit innerlijke rust en lekker jezelf zijn gaan hand in hand. Tijdens mijn workshop op het creatieve event Bouw Aan Jezelf gaan we samen aan de slag met jouw identiteit. Wie ben jij eigenlijk? Er zijn nog kaarten!

10x stress loslaten

Wanneer je compleet vanuit innerlijke rust leeft is er geen ruimte voor langdurige stress. Toch wil dat niet zeggen dat er nooit eens stress op kan komen. Als je er voor kiest om niet toe te geven aan de stress kan één van de volgende 10 manieren je daarbij...

Innerlijke rust

Leven zonder stress Wat zou er gebeuren als je besluit om geen stress meer te hebben? Als je er voor kiest om vanuit innerlijke rust te leven?   Zou dat kunnen?   Stress is toch nuttig? Ik hoor je denken. In bepaalde situaties helpt stress, toch?  ...

Het avontuur Lego Masters

Voor alle fans van LEGO MASTERS Lieve fans, lieve niet-fans,     En toen was het 1 juni. De dag na dit grote avontuur genaamd LEGO MASTERS.     Ik kan het me nog goed herinneren, het moment dat de datum van aflevering 1 bekend werd gemaakt. 11 april pas?! Dat duurt...

Je grootste fan

1999 "Ik weet zeker dat Brian naar mij knipoogde en niet naar Lola", zo schreef mijn vriendin L. ruim twintig jaar geleden in haar dagboek. Daar stonden we: twee meiden van een jaar of tien in naveltruitjes, met een verrekijker om het beter te kunnen zien. Dansend...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *