8 vormen van liefde

liefde

Ach, de liefde. Is er één onderwerp waar we zo veel over praten, denken en schrijven? Wanneer we het over looove hebben, bedoelen we daarmee vaak romantische liefde. Maar wist je dat er veel meer vormen zijn? De oude Grieken onderscheidden er acht.

 

Acht vormen van liefde

De oude Grieken zagen liefde in meer perspectieven dan alleen de romantische. We weten natuurlijk wel dat je ook een diepe affectie kunt hebben voor bijvoorbeeld familie, maar onbewust denken we bij ‘liefde’ toch snel aan “… hartje …“. Snappen dat er soorten relaties zijn en welke je geniet dan wel mist in jouw leven, helpt bewust keuzes maken en verwachtingen managen.

Dit is de indeling van acht volgens de Grieken:

1. Eros
2. Philia
3. Storge
4. Ludus
5. Mania
6. Pragma
7. Philautia
8. Agape

Lees verder voor uitleg over de verschillende vormen.

 

1: Eros

Genoemd naar de Griekse god van liefde en fertiliteit. Eros draait om romantiek, intimiteit en seks.

 

2: Philia

Een spirituele connectie met mensen die je vertrouwt en die dezelfde normen en waarden nastreven. Denk aan familie en vrienden. Diepe gesprekken, open en betrouwbaar, er voor elkaar zijn. Zielsconnectie. Affectie.

 

3: Storge

Onvoorwaardelijke liefde, zoals tussen ouder en kind of jeugdvrienden. Diepe herinneringen, vanzelfsprekendheid. Toewijding.

 

4: Ludus

Cupidoliefde. Ludus omschrijft verliefd zijn, speelsheid, flirten, lachen en casual seks.

 

5: Mania

Obsessieve liefde, afhankelijkheid, codependency, iemand nodig hebben om jezelf heel te voelen en je leven als compleet te ervaren (dit is te voorkomen door aan jezelf te werken).

 

6: Pragma

Diepe, volwassen, ontwikkelde band. Zowel in romantische relaties als bij vriendschappen en familiebanden. Komt het minst vaak voor, omdat het commitment en geduld vraagt. Lange termijn liefde.

 

7: Philautia

Zelfliefde, voor alle aspecten van je zijn zorgen. Een positieve, warme relatie met jezelf hebben. Jou te gek vinden. Tijd, energie en aandacht aan jou schenken.

 

8: Agape

Misschien wel de mooiste van allemaal, in ieder geval als je het mijn hippiehart vraagt: dit is liefde voor alles dat leeft. Een spiritueel gevoel dat groter is dan het individu. Een universal loving kindness.

 

Focus op de liefde die je nu nodig hebt

De meeste relaties kennen een combinatie van meerdere vormen, soms na elkaar. Ludus kan bijvoorbeeld veranderen naar Eros. Philautia is nodig om Mania te voorkomen. Pragma en Philia zijn vaak twee kenmerken van dezelfde relatie.

Weten dat er soorten liefde zijn en welke je geniet/mist in jouw leven, helpt:

  • Als je het idee hebt dat een bepaalde relatie is veranderd, hoeft dat helemaal niet iets slechts te zijn. Misschien zijn jullie simpelweg in een andere vorm overgegaan.
  • Behoefte aan een bepaalde liefde? Onderneem dan bewust actie op dat gebied, probeer bijvoorbeeld eens de connectie te voelen met een vreemde (Agape) of kijk jeugdfoto’s door (Storge).
  • Begrijpen dat er meerdere soorten relaties zijn haalt (hoge) verwachtingen weg bij jezelf, vrienden, familie en je partner.

 

Welke vind jij het mooist?

 

Liefs,

Lola

10x suggestions to write on a card

Over the last decade or so, we have en masse decided to stop sending handwritten cards. About six years ago Read more

Chemobrain

Chemobrain You know those hick-ups in your brain, especially when you’re tired?   Placing a cup of freshly poured coffee Read more

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *