Projecteren, of: wat je zegt ben je zelf

projecteren

Soms kunnen mensen een beetje naar doen: gemene dingen zeggen, met onverwachte verwijten strooien of je onterecht van van alles beschuldigen. Als bij jou liefde en empathie de boventoon voeren, kan het lastig zijn om dit van je af te laten glijden. “Gewoon niet naar luisteren, ach, negeer die persoon” – je omgeving kan zeggen wat ze willen maar het helpt niet. Je blijft je toch afvragen waarom iemand zo heeft gedaan of gesproken.

In dit artikel leg ik je uit hoe het proces van projecteren werkt. Door beter te begrijpen wat er gebeurt, is het gemakkelijker om rotopmerkingen los te laten. Zo houd je de focus op jou en lekt er geen energie meer weg.

 

Projecteren

Projecteren is het verschijnsel waarbij iemand een opmerking over jou maakt, die eigenlijk over hen gaat. Voor de persoon in kwestie is het minder pijnlijk om de aandacht naar jou te verplaatsen, dan bij zichzelf in te checken waar de overdreven emotionele reactie vandaan komt. In feite is het dus een verdedigingsmechanisme. Over het algemeen gaat het om onzekerheden of dingen die ontbreken in hun leven. Vrijwel altijd betreft het een wens of een weerspiegeling. Ik licht die twee toe:

 

Projecten van een wens

Vaak wanneer iemand iets rots over of tegen jou zegt, komt dat voort uit een behoefte om meer te zijn, hebben of doen zoals jij. Beter gezegd: zoals het beeld dat ze van jou hebben. Dat hoeft namelijk niet eens overeen te komen met de werkelijkheid.

Een voorbeeld:

Je gaat naar het terras en hebt je heerlijk opgetut. Haren opgestoken, lippenstiftje op. De eerste reactie van jouw vriendin als je haar ophaalt: “eh hallo, ga je naar een fotoshoot ofzo?!”. Jouw eerste gedachte: shit, te veel make-up, te veel haarlak, te veel aandacht aan mijn uiterlijk besteed. Gevolg: je voelt je de hele avond ongemakkelijk.

Wat er eigenlijk aan de hand is: je vriendin zou willen dat zij zich ook zo had uitgedost. Ze zou willen dat ze wat vaker de tijd nam om zich op te maken of dat ze zelfverzekerder was, misschien vindt ze zichzelf niet mooi. Voor de reactie van deze vriendin doet het er niet eens toe of jij daadwerkelijk veel tijd hebt genomen, zelfverzekerd bent of jezelf mooi vindt.

 

Projecteren als weerspiegeling

Projectie als weerspiegeling is zoveel als “wat je zegt ben je zelf”. Het gaat vaak om eigenschappen of gedrag die iemand in jou herkent. Je fungeert als een spiegel voor die persoon.

Een voorbeeld van een weerspiegeling:

Je werkt in een supermarkt en bent verantwoordelijk voor het uitpakken en sorteren van alle binnengekomen producten. Op een dag begint een collega tijdens de pauze luidruchtig te zeuren dat je volgens hem de producten niet snel genoeg hebt opgeruimd. Hoewel je prima weet dat je goed werk levert, trek je het je toch aan.

Wat speelt er daadwerkelijk? Jouw collega twijfelt heel erg of hij wel snel en zorgvuldig genoeg werkt. In plaats van vragen om feedback of op zichzelf te reflecteren, zegt hij iets rots over jou.

 

Het ligt niet aan jou

Zoals je ziet: projecteren gebeurt op allerlei plekken. Zowel in de zakelijke als de persoonlijke sfeer. Nu je weet hoe het werkt, kun je sneller inzien dat het a) niets met jou te maken heeft en b) onnodig is om er langer bij stil te staan. Bovendien lukt het waarschijnlijk beter om compassie voor de ander op te brengen.

Dat je begrijpt waarom de ander zoiets zegt of doet, wil niet zeggen dat je het over je heen moet laten komen. Jouw grenzen zijn belangrijk en die kun je helder en rustig communiceren. Afhankelijk van wie het is kun je eventueel vragen hoe het komt dat ze zo reageren.

 

Herken je dit fenomeen van projecteren?

 
Liefs,Lola

 

PS Merk je dat je vaak lang blijft lopen met opmerkingen van anderen? In het coaching programma Lekker Jezelf leer ik je hoe je makkelijker dingen loslaat. Er is nog plek, kijk hier voor alle info ♡

10x suggestions to write on a card

Over the last decade or so, we have en masse decided to stop sending handwritten cards. About six years ago Read more

Chemobrain

Chemobrain You know those hick-ups in your brain, especially when you’re tired?   Placing a cup of freshly poured coffee Read more

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *