Lig je overhoop met jezelf? Weet je effe niet meer wat je met jezelf aan moet? Geen paniek – in vijf makkelijk te onthouden stappen sta je binnen no time weer stevig.
Overhoop met jezelf
“Ik weet gewoon effe niet meer wat ik met mezelf aan moet” – denk of zeg je wel eens zoiets? Het is geen handige gedachte en wel om de volgende twee redenen:
- je weet wél wat je met jezelf aan moet (en anders weet je het na het lezen van dit stappenplan) dus je houdt jezelf voor de gek. Jezelf voor de gek houden is in het kader van #selflove geen goede gewoonte;
- deze gedachte wekt apathie op: een algeheel gevoel van meh; het weerhoudt jou van in beweging te komen (stap 4 van dit stappenplan).
Met de volgende vijf stappen kom je er achter wat jij nodig hebt om op een rustige, duurzame manier weer met beide benen op de grond te staan.
1. Blijf waar je bent
Blijf ’n moment bewust in deze ongemakkelijke houding zitten. Wel eens geprobeerd uit frustratie een in elkaar gefrommelde hoop sieraden los te pulken? Lukt niet. Eerst ademhalen.
Leren om ongemak op te zoeken is één van de meest waardevolle vaardigheden die je kunt ontwikkelen. In dat ongemak ligt de duidelijkheid en krijg je nieuwe inzichten. Pas als je bewust in het ongemak zit (en niet gestrest en zonder zeggenschap) ga je naar stap 2.
2. Besluit uit de knoop te raken
Besluit uit de knoop te raken. Althans, je mag van mij ook overhoop blijven liggen, als je dat wil. Vraag jezelf in dat geval af wat het je brengt om steeds vast te lopen (support van je omgeving, een excuus om rust te nemen, gevoel van comfort, …).
Je hoeft nog niet te weten hoe je uit de knoop raakt, alleen dat je zeker weet dat je het roer omgooit.
“Good things come to those who wait“ – ja, soms. Vaak komen “good things to those who go out and f*king get it“. Jij blijft met jezelf worstelen, zolang je met jezelf blijft worstelen. Simpel.
3. Onderzoek wat de eerste stap is
Die eerste stap is per persoon verschillend en afhankelijk van hoe flexibel je bent, hoe bang je bent op je bek te gaan, wat je in het verleden hebt meegemaakt, enz enz enz. Onderzoek met liefdevolle nieuwsgierigheid wat jij nodig hebt.
Hoe beter jij jezelf kent, hoe sneller en duidelijker je weet wat je te doen staat.
4. Kom in beweging
Nu kom je in beweging. Eerst een mini stukje of meteen volle bak. Alleen of met hulp. Wat voor jou werkt. Met of zonder angst: zolang je maar in beweging komt!
Er zijn altijd veel meer manieren om in beweging te komen dan je denkt. Als het in jouw hoofd erg zwart-wit is, kan het helpen om er een coach & cheerleader bij te hebben die samen met jou kijkt hoe je het gemakkelijkst, snelst en fijnst stevig komt te staan. Daar kan ik je bij helpen.
5. Hou vol
Als je vastloopt, komt dat vaak door onderliggende overtuigingen, gewoontes en niet-helpende gedachtes. Die heb je niet van dag één op dag twee omgedraaid en losgelaten. Geef het dus tijd en houd vertrouwen. You got this!
Onthouden
Belangrijk om te onthouden:
Jij weet al wat je kunt doen om vooruit te komen. Je weet het al.
Je bent alleen bang voor de potentiële gevolgen, zowel positief als negatief – alle verandering is eng.
Het alternatief is in deze ongemakkelijke houding blijven zitten. Jaagt dat je niet veel meer angst aan?
Zoek uit wat je nodig hebt, schakel hulp in, kies om uit de knoop te raken.
Van gefixeerd naar flexibel
Regelmatig vastzitten is vaak een teken van een gefixeerde mindset. Wat dat precies is en waarom je die echt wil ombuigen naar een positieve mindset (plus hoe je dat doet), leg ik je uit in de lezing Overwegend Optimistisch. Deze gratis lezing vindt plaats in een onwijs toffe spiegeltent in het midden van het prachtige park Stapelen in Boxtel. [Deze lezing is al geweest maar je kunt in mijn winkeltje het info&werkboekje vinden!]