6x jezelf motiveren

motiveren

Een nieuwsbrieflezer vroeg of ik tips hem waarmee hij zichzelf kan motiveren. Heb ik. Hier volgen zes tips.

  1. Focus op het waarom, niet op het resultaat.

In zijn bekende boek en TED talk legt Simon Sinek het principe uit van why-how-what. Volgens hem beginnen we vaak met het ‘wat’, terwijl we er goed aan zouden doen te starten vanuit het ‘waarom’. Dit klopt in ieder geval bij veranderingen en voornemens. Het is belangrijker om eerst uit te vinden waarom je iets nastreeft, dan hoe je dat precies gaat doen en met welke concrete acties. Een voorbeeld. Stel je wil meer spieren kweken. Dan kun je direct besluiten ‘ik ga fitnessen’. Maar fitnessen is niet het doel, het is slechts een middel. De waarom zou kunnen zijn: lekkerder in je vel zitten, meer energie hebben, jezelf mooier vinden of discipline ontwikkelen. En al die why’s hebben een andere hoe & wat nodig. Meer energie vraagt bijvoorbeeld misschien ook andere eetgewoontes en jezelf mooier vinden werk aan jouw zelfbeeld.

  1. Zorg dat je motivatie regelt voor iets dat echt bij jou past.

De tweede checkvraag die je jezelf moet stellen is: ‘is dit wel mijn plan?’. Stel dat je inderdaad wil gaan sporten, is dat dan iets dat voor jou klopt, of een verwachting van de maatschappij waar je aan wil voldoen? En moet het dan per se fitnessen zijn? Lekkerder in je vel zitten (waarom) door meer te bewegen (hoe) kan ook met dansen, klimmen, zwemmen (wat). Check waar jij blij van wordt. Hoe beter je jezelf kent, hoe sneller je het antwoord weet.

  1. Geef je proces een naam.

Een naam geven aan het proces dat je aangaat, helpt om het vast te pakken. Stel je wil een nieuwe baan en jouw ideale job zou pinguïnverzorger zijn (dit vertelde iemand laatst tijdens de intake voor coaching, zo leuk). Dan noem je jouw zoektocht ‘project pinguïn’. Dit maakt het makkelijker om moeilijke stappen, die je sowieso tegen gaat komen, met lichtheid te benaderen. Door het als een project te benoemen, leg je bovendien nadruk op het proces in plaats van het resultaat. Het gaat niet meer om de vondst van jouw nieuwe functie, maar om de zoektocht waarin je veel leert over wie je bent, waar je voor staat en wat je wil bijdragen aan onze wereld.

  1. Zorg voor consistentie

Hoe moeilijk het soms ook is, hoe bevroren je je ook voelt, blijf stapjes zetten. Al zijn ze minuscuul. In beweging blijven is iets anders dan actie ondernemen. Stapjes kunnen zijn: ruimte maken om emoties op te laten komen, bij jezelf inchecken waarom je niet doorzet, de volgende stap kleiner en meer behapbaar maken. Liever tien ieniemienie stapjes dan één sprong die je nooit gaat zetten. Denk in lunges, niet in de spagaat. Consistentie is de sleutel tot blijvende verandering.

  1. Maak de gewenste verandering urgent

Amerikaanse onderzoeker Jim Collins schreef: “goed is de vijand van geweldig”. Zodra we ‘wel prima’ bereiken, zijn we geneigd te stoppen. Als de levensbedreiging weg is, stopt een groot percentage patiënten met hun medicatie netjes innemen. Wanneer er voldoende geld op de rekening staat voor een paar leuke dingen, verdwijnt de noodzaak om te sparen voor iets groots. En als je baan uit te houden is, vinden we het al snel te veel moeite om iets te zoeken dat écht bij ons past. Het is van groot belang dat je de urgentie van jouw gewenste verandering groot houdt. Eerder deelde ik hier een oefening voor: de dood voor ogen.

  1. Weet waar jouw valkuilen liggen

Als je weet waar voor jou obstakels liggen, kun je je daarop voorbereiden. Weet je dat je moeite hebt met starten? Zorg voor een stok achter de deur (een weddenschap met een vriend, bijvoorbeeld). Vind je starten makkelijk maar doorzetten lastiger? Denk vast na over potentiële tegenslagen en hoe je daar mee om kunt gaan. Zorg ook voor voldoende beloningen tijdens het proces. Dat kan een fysiek cadeautje zijn maar net zo goed bijvoorbeeld een dag vrij na een toetsweek of een sollicitatiegesprek. Is het jouw uitdaging om dingen af te ronden? Denk vooraf vast na over wanneer jouw project klaar is en hoe je dat opmerkt (en viert!).

Er is natuurlijk nog veel meer te zeggen over jezelf motiveren. Deze zes handige tips bieden houvast, maar onderliggend gaat het zoals altijd om jezelf heel goed kennen en jezelf het beste van de wereld gunnen.

Onthoud in ieder geval: motivatie + consistentie = altijd resultaat.

En als je een coach & cheerleader aan je zijde wil, call me!

 

Liefs, Lola

10x suggestions to write on a card

Over the last decade or so, we have en masse decided to stop sending handwritten cards. About six years ago Read more

Chemobrain

Chemobrain You know those hick-ups in your brain, especially when you’re tired?   Placing a cup of freshly poured coffee Read more

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *