Ah, kak.

Dat je hier terecht bent gekomen, betekent dat kanker op dit moment een rol speelt in je leven. Misschien ben je zelf in of uit behandeling, misschien iemand die je liefhebt. Hoe dan ook: niet fijn.

Een kankerkaartje

Je hebt deze link gevonden op een zogenaamde kankerkaart.

Een aantal jaren geleden hadden mijn toen-man Jan en ik samen de ene kankerbehandeling na de andere. In die periode ontvingen we ongelooflijk veel kaartjes. Prachtige woorden, bemoedigende teksten, kattebelletjes – van alles om te laten weten dat we niet alleen waren. Super lief.

Het viel ons wel op dat de kaarten die we kregen zo braaf waren. Netjes, binnen de lijntjes. Met een bloemetje er op of een hartje.
Zoet.
En laat kanker nou net niet zoet zijn.

Toen we ons hardop afvroegen wat er op de perfecte kankerkaart zou staan, was het antwoord simpel en duidelijk:

“wat kut dat je kanker hebt”.

Soms, is dat het enige dat je hoeft te horen.

Door de jaren heen bedachten we meer teksten en kwamen we met het idee voor de kankerkaart.
Ter ere van mijn goede vijfjarenscan – en altijd ter ere van Jan – heb ik de kaartenlijn eind 2022 concreet uitgewerkt.
Het kaartje dat jij nu in je handen hebt, is met veel aandacht en liefde ontstaan.

Waarom kanker zo’n impact heeft

Een kankerdiagnose zet de boel flink op z’n kop. Dat komt door twee dingen:

  • Ding 1: het is een serieuze ziekte waar meestal een zeer uitgebreide behandeling tegen wordt ingezet.
  • Ding 2: we lopen met z’n allen op onze tenen als het over kanker gaat, de sociale en maatschappelijke gevolgen zijn groot.

Dat eerste, daar kan ik niet veel aan doen. Tuurlijk, ik kan je tips geven om deze periode wat relaxter door te gaan, zie verderop. Dat verandert echter niks aan het feit dat genezende behandeling nog niet altijd mogelijk is en de huidige medicatie iets meer bijwerkingen heeft dan een paracetamolletje.

Zullen we dit veranderen?

Hoe we met kanker omgaan, daar hebben we dan wel weer zelf invloed op. Het gefluister over ‘de k’ is al een heel stuk minder geworden, maar de meeste mensen blijven het moeilijk vinden om überhaupt het woord kanker te zeggen of horen. Probeer maar eens uit. Zeg tegen een willekeurig persoon drie keer achter elkaar het woord ‘kanker’ en zie hoe ze ineen krimpen. Volgens mij kunnen we daar samen wel degelijk verandering in brengen. En dat begint met het bespreekbaar maken van kanker. Door de lading van het woord kanker te halen, wordt het mogelijk een dialoog over de impact van de ziekte te voeren. Vandaar de teksten op de kankerkaarten: expliciet, recht door zee, zonder poespas.

 

Veel liefs

Ik hoop dat dit kaartje een glimlach op je gezicht bezorgt. Dat het ‘t ietsje makkelijker maakt om over kanker te praten. En dat daardoor deze periode een heel klein beetje lichter wordt, al is het maar voor een moment. Ik wens jou en de jouwen veel geluk en de allerbeste gezondheid mogelijk,

Liefs, Lola

Tips voor de behandeling en daarna

Hier een aantal dingen die je kunnen helpen om de periode van en na de behandeling relaxter door te gaan:

Misschien vind je het ook fijn om mijn maandagmailtjes te ontvangen. Elke maandag stuur ik een mailtje. Met een reflectievraag of oefening, nieuw blogartikel, uitleg over een psychologisch fenomeen. Soms een persoonlijk stukje, af en toe een uitnodiging voor een event. En altijd om je een mooie week te wensen. Meld je hier aan:

Verzoekje voor een blog/boekje/cursus? Iets anders met me delen? Leuk om van je te horen! Mail naar info@lolanouwens.com ❤️